Implanturile si Efectele lor Nocive


Pretul imbatabil al acestor produse a cucerit îndeosebi pietele ieftine, precum Europa de Est si America de Sud. Dupa izbucnirea scandalului, autoritatile au anuntat ca 300.000 de cliente din întreaga lume ar putea fi victime ale implanturilor toxice. 20 de cazuri de cancer au fost semnalate la femei care aveau implanturi cu proteze PIP, potrivit unui bilant din 28 decembrie al Autoritãtii franceze de securitate sanitarã a produselor de sãnãtate, AFSSAPS. Autoritatea precizeazã cã nu a fost stabilitã nicio legãturã între aceste cazuri de cancer si implanturi. Peste 1.100 de implanturi au cedat. Conform ultimului bilant din 28 decembrie realizat de autoritãtile sanitare franceze, în Hexagon s-au înregistrat 1.143 de cazuri de rupere a implanturilor. Guvernul a recomandat schimbarea, din precautie, a protezelor PIP pentru cele 30.000 de cliente din Franta. Totodata, ministrul francez al Sãnãtãtii, Xavier Bertrand, a anuntat cã doreste înãsprirea reglementãrilor asupra dispozitivelor medicale, actualmente mai permisive decât normele referitoare la medicamente. Judecãtorul de instructie care a preluat dosarul implanturilor defectuoase cu silicon s-a deplasat la fosta uzinã a firmei din regiunea francezã La Seyne-sur-Mer. 

În timpul perchezitiei au fost ridicate mai multe proteze pentru a fi analizate de Autoritatea francezã de securitate sanitarã a produselor de sãnãtate. Procesul de la tribunalul corectional din Marsilia va începe în octombrie sau noiembrie si îi va viza pe managerii firmei, precum si pe responsabilii cu productia. În paralel cu ancheta preliminarã, o informare judiciarã pentru "ucidere involuntarã si rãni involuntare" a fost deschisã pe 8 decembrie anul trecut la Parchetul din Marsilia. Interpol a emis o "alertã rosie" pentru a cere statelor membre arestarea lui Jean-Claude Mas, fondatorul firmei PIP. În vârstã de 72 de ani, acesta e cãutat de Costa Rica pentru "atac asupra vietii si sãnãtãtii". Mas nu a fost niciodatã considerat un profesionist în bransa chirurgiei estetice, ba mai mult, cotidianul francez "Le Figaro" a aflat ca acesta e de fapt un fost cârnãtar. La propriu! PIP producea si implanturi testiculare. Mai multi fosti angajati ai firmei Poly Implant Prothese au declarat pentru cotidianul "Le Parisien" cã firma fabrica si proteze testiculare din silicon, precum si pectorali falsi, produse destinate exportului. Autoritatea francezã de securitate sanitarã a produselor de sãnãtate, AFSSAPS, habar n-avea despre aceste activitãti. 

Explicatia? "Firma nu a declarat în Franta decât producerea de implanturi mamare". Un angajat a relatat presei ca PIP si-ar fi procurat o masinã de injectare extrem de scumpa pentru implanturile testiculare. Implanturile erau din silicon veritabil si erau folosite doar în caz de cancer testicular sau a prezentei unui singur testicul. În schimb, PIP a fabricat pectoralii falsi si implanturile fesiere pe acelasi calapod ca si protezele mamare, folosind gel neconform. Fondatorul PIP a refuzat mereu omologarea gelului artizanal. "Prea scump", raspundea taios Jean-Claude Mas, care sustinea cã implanturile sale sunt cele mai bune din lume. Potrivit postului de televiziune RTL, la sfârsitul anilor 2000, mai multi angajati s-au revoltat împotriva patronului. Unii au demisionat, altii au refuzat sã semneze documentele necesare pentru comercializarea gelului, dar în zadar. PIP si-a continuat înselãtoria. Atuul suprem al implanturilor toxice a fost pretul irezistibil de mic. Dupã ce firma a fost lovitã puternic de deprecierea dolarului la începutul anilor 2000 si de criza asiaticã, Jean-Claude Mas a luat decizia strategicã de a tãia costurile prin înlocuirea gelului traditional cu gelul artizanal, de zece ori mai ieftin decât cel autorizat.